Välj en sida

Inredning och mat i samklang

När Andreas Zetterdahl öppnade sin första restaurang Blackstone Steakhouse i Falun för några år sedan var det inte bara maten som skulle var unik. Lika viktig var inredningen.
– Det spelar ingen roll hur god mat du serverar om inredningen inte håller samma klass eller pratar samma språk. Då blir det krock och förvirring, säger han

 

På Blackstone Steakhouse får du tillaga maten själv. Varje gäst får nämligen en het lavasten serverad tillsammans med råvarorna och maten tillagas vid bordet på stenen.
– Vårt sätt att servera, med en het lavasten som gästen själv får tillaga köttet på, ger en helhetsupplevelse för alla sinnen, berättar Andreas Zetterdahl, grundare av kedjan.
För Andreas Zetterdahl är restaurangen ett koncept där mat, service och inredning måste gå hand i hand. Därför anlitades inredningsarkitekten Helena Magnusson från Hedda Interiör direkt vid uppstarten av den första restaurangen.
– Jag hade en idé som jag presenterade för Helena. Hon kom sedan tillbaka med förslag på inredningskoncept, där allt från materialval till färgtoner fanns med. Vi har även tittat på andra restaurangers lösningar och samlat inspiration för att göra om det till vårt eget, säger Andreas Zetterdahl.

maj 23, 2018

Alltid följa röda tråden
Valet föll på dova färger, material i sammet, mässing och skinn samt klädda och stoppade möbler för en ombonad känsla.
– Hela konceptet ska förmedla värme, välkomnande och mysigt med en lyxig touch, vilket jag tycker vi har lyckats med. Vi får höra från många gäster att de just uppskattar helheten med hög service, trevlig personal och inbjudande inredning i samklang, berättar Helena Magnusson.
Hon förklarar att den stora utmaningen inom inredning är att få alla detaljer att följa samma röda tråd.
– Jag älskar att plocka in udda detaljer som skapar stilleben att vila ögonen på eller som sticker ut, men de måste följa den röda tråden. Ibland blir man tvungen att välja bort saker för de inte följer det valda konceptet. Exempelvis skulle något klarrött aldrig passa hos Blackstone, hur snyggt det än må vara. Där är det vinrött som gäller, säger Helena Magnusson.

Viktigt med trygg leverantör

Under inredningsprocessen har ett samarbete funnits med Furnit som levererat porslin och möbler till den tredje restaurangen som öppnades i Gävle i april 2018.
– Furnit har varit otroligt lätta att ha att göra med. Ingenting är omöjligt för dem. Jag har hittat de möbler jag varit ute efter i deras sortiment och saknas något så tar de in det, säger Helena Magnusson.
Hon jobbar ofta med olika leverantörer i sitt jobb som inredare och vill lyfta fördelen med att Furnit alltid finns nära och jämt har ett trevligt bemötande.
– De svarar alltid när man hör av sig. Är produkter försenade, vilket händer, så informerar de direkt. Fungerande kommunikation är så otroligt viktigt, och hos Furnit finns det.
Andreas Zetterdahl ser ljust på framtiden. Restaurangen i Gävle är den första som drivs under franchise och planen är att öppna många fler under kommande år.
– Nu har vi gjort alla misstag och prövat oss fram både vad gäller mat och inredning. Som franchise slipper du göra allt det där, du hoppar bara på ett färdigt koncept som vi redan vet fungerar. Det känns otroligt skönt att ha satt alla detaljer. Blackstone Steakhouse är nu ett helhetskoncept där både inredning och mat är i samklang, avslutar han.

Helenas och Andreas bästa inredningstips

1. Atmosfär. Bestäm vilken känsla det är ni vill skapa. Den känslan är grunden. Bestäm om det ska vara ombonat med dova färger eller fräscht med ljusa pasteller.

2. Röd tråd. Håll ihop konceptet. Se till att färg och material följer er valda inriktning. Alla detaljer ska prata samma språk, från menyer till lampor. Kill your darlings om ni måste!

3. Funktionellt. Det måste fungera praktiskt. Även om en bar i glas vore snygg i hörnet så får den stryka på foten om servisen behöver en station just där.

4. Belysning. Ska ni bara satsa på en sak – satsa på belysning. Med en begränsad budget behöver ni prioritera vad som får kosta, och lampor hör definitivt dit. Tänk både funktion och mys. Det måste gå att tända upp för att städa men även dimra ner för att skapa stämning. Jobba med många ljuskällor och punktbelysning.

5. Hållbart. Tänk på att slitaget är mycket större i offentlig miljö än privat. Välj en pålitlig leverantör som tar fram produkter som är anpassade för den miljö inredningen ska användas i och som ni efterfrågar. Är det en lunchrestaurang kanske ni har ett större slitage än om ni serverar middagsgäster.

Relaterade produkter

NEAPEL STOL

från 725,00kr exkl. moms

RESTAURANGBORD

från 2.569,00kr exkl. moms

BOSTON SOFFMODUL

från 4.475,00kr exkl. moms

HERO TAKLAMPA

3.599,00kr exkl. moms

TAGE 50 TAK MÄSSING/KLAR

2.879,00kr exkl. moms

HERRITAGE VITRINSKÅP

4.490,00kr exkl. moms